
Kompanija Ledo plus, članica grupacije Nomad Foods, službeno je pustila u pogon novu proizvodnu liniju za King sladolede u svojoj tvornici u Zagrebu. Riječ je o investiciji vrijednoj 4,2 milijuna eura, koja predstavlja tehnološki iskorak u jačanju kapaciteta i konkurentnosti ove prehrambene tvrtke na regionalnom tržištu.
Ova investicija dolazi nakon što je Ledo krajem 2023. godine ugasio proizvodnju u Čitluku, u Bosni i Hercegovini, ostavivši bez posla pedesetak radnika. Kao razlog tada je navedena neisplativost proizvodnje u BiH. Paralelno s gašenjem pogona u Hercegovini, najavljena su velika ulaganja u modernizaciju zagrebačke tvornice, koja su sada i realizirana, prenosi BiznisInfo.ba.
Tehnološki iskorak i rast kapaciteta
Nova linija koristi najnapredniju ekstruzijsku tehnologiju, omogućujući precizno oblikovanje i rezanje sladoleda različitih formata, kao i automatizirano pakiranje – pojedinačno i u više pakiranja. Kapacitet proizvodnje doseže do 16.000 jedinica na sat, čime se ukupni kapacitet King sladoleda na štapiću povećava za više od 200 posto.
Time se godišnje može proizvesti do 90 milijuna sladoleda, istaknuo je glavni direktor lanca opskrbe u Nomad Foodsu, Eduardo Bachiega.
U zagrebačku tvornicu dosad je ukupno uloženo 21 milijun eura, uključujući novu rashladnu opremu, robotske sustave za pakiranje i sustave za sigurnost proizvodnje. Ovo ulaganje dio je većeg investicijskog ciklusa vrijednog 43 milijuna eura koji obuhvaća cijeli lanac opskrbe, uključujući i ulaganja u rashladne škrinje, kamione i IT infrastrukturu.
Fokus na regionalno jačanje
Izvršni direktor Nomad Foodsa Stefan Descheemaeker izjavio je da je ulaganje dio šire strategije jačanja prisutnosti na tržištima regije Adriatic, pri čemu se oslanjaju na snagu i prepoznatljivost brenda Ledo. Nova proizvodna linija, kako je rekao, predstavlja i najveće pojedinačno ulaganje u bilo kojoj tvornici kompanije na 22 europska tržišta.
Ivan Babić, glavni direktor za tržište Adriatic regije, dodao je kako nova linija značajno povećava konkurentnost Ledo plusa u Hrvatskoj, ali i na izvoznim tržištima, potvrđujući ambiciju tvrtke da dodatno ojača svoju tržišnu poziciju.
Zatvaranje pogona u Čitluku ostaje otvoreno pitanje
Unatoč pozitivnim pomacima za hrvatsku proizvodnju, odluka o zatvaranju pogona u Čitluku ostavlja gorak okus. Ledo Čitluk, koji je bio dio Ledo grupacije u okviru Adriatic klastera (zajedno s pogonima u Mađarskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Kosovu, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji), više nije dio proizvodne strategije Nomad Foodsa.
Iako se kompanija fokusira na konsolidaciju proizvodnje i širenje izvoza iz Zagreba, gubitak radnih mjesta u Čitluku ostaje podsjetnik na neravnotežu ulaganja unutar regije.
Ledo plus je od 2021. godine u vlasništvu Nomad Foodsa, vodeće europske tvrtke za proizvodnju zamrznute hrane sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu.





